Följ Vetenskapens Hus

​Forskar Grand Prix avgjort!

Pressmeddelande   •   Nov 27, 2015 13:12 CET

Sunil Kumar Ramamoorthy, som forskar om förnybar plast, vann idag Forskar Grand Prix – en tävling där forskare på fyra minuter ska presentera sin forskning på ett så underhållande och lättförståeligt sätt som möjligt. Sunils bidrag om hållbara material för en grönare framtid utsågs till vinnare av publiken tillsammans med en expertjury.

– Det kan inte bli bättre än såhär, det känns helt fantastiskt. Jag ville bara skapa lite dramatik och bjuda in till min egen värld uppe på scen och det känns jättebra att ha lyckats med det, säger Sunil Kumar Ramamoorthy.

Åtta forskare från hela landet hade kvalificerat sig till årets final, som gick av stapeln på klassiska nöjespalatset Nalens scen i Stockholm. Där gällde det att på ett inspirerande och fängslande sätt presentera sin forskning för publiken och juryn på bara fyra minuter

Finalisterna hade tagit sig till finalen genom deltävlingar som genomfördes runt om i landet i samband med årets upplaga av vetenskapsfesten ForskarFredag. Deltävlingarna hölls i Borås, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Trollhättan, Västerås och Växjö tidigare i höst där vinnarna gick vidare till den stora finalen i Stockholm.

I dagens final fick publiken chans att säga sitt med hjälp av mentometerknappar och deras röster vägde lika tungt som expertjuryns. Juryn bestod av Anna Blomberg, skådespelare och komiker, Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bl.a. Forskning & Framsteg och Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs Universitet.

Deltävlingen i Forskar Grand Prix Stockholm anordnades av Vetenskapens Hus, KTH, Stockholms universitet, Karolinska institutet och Scania. Den nationella finalen arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

– Forskar Grand Prix är ett utmärkt tillfälle för forskarna att göra sin forskning publik. Att allmänheten får ta del av forskningsresultaten är viktigt för att ny kunskap ska komma samhället till nytta, så att människor och samhälle ska kunna utvecklas och lösa utmaningar på ett bättre sätt, säger Ewa Ställdal, generaldirektör Forte och prisutdelare vid finalen.

För pressbilder och mer information, se www.forskargrandprix.se eller kontakta

Anders Sahlman, projektledare Vetenskap & Allmänhet, 070-734 07 85,anders@v-a.se, projektledare Forskar Grand Prix 

Vi möter dagligen skolelever och lärare för att inspirera och skapa intresse och kunskap i en miljö som visar naturvetenskap, teknik och matematik på riktigt.

Vetenskapens Hus ägs av KTH och Stockholms universitet. Stockholms stad är långsiktig partner.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://vetenskapens-hus.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.