Följ Vetenskapens Hus

​Välkommen till Forskar Grand Prix i Stockholm!

Pressmeddelande   •   Sep 21, 2015 08:19 CEST

Det ska gå fort, vara begripligt men också spännande och kul. På fredag avgörs Forskar Grand Prix i Stockholm där 8 tävlande berättar om sin forskning på bara fyra minuter. Tillsammans med en jury röstar sedan publiken fram en finalist som representerar huvudstaden i riksfinalen den 26:e november.

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling för forskare i att presentera sin forskning inför publik och en jury. En av åtta deltävlingar äger rum i Stockholm på ForskarFredag den 25 september. Vinnarna från varje deltävling går sedan vidare till den nationella finalen på Nalen i Stockholm den 26 november. Besökarna kommer under tävlingens gång att få veta mer om global uppvärmning, spelberoende, framtidens medier, välfärdsvinster, smarta lastbilar, epigenetik, ljud och sjögräs.

– Vi vill inspirera forskare att tala om sin forskning på ett så enkelt och engagerande sätt som möjligt. Att forskarna berättar om sitt arbete är viktigt för att öka intresset för kunskap och forskning, säger Anders Sahlman, nationell samordnare vid föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA.

Forskar Grand Prix i Stockholm hålls klockan 14:15 på Debaser Medis. Publiken och en expertjury avgör tillsammans vem som vinner. I juryn ingår Bo Angelin, professor i klinisk metabolism vid Karolinska Institutet, Malin Attefall, vetenskapsjournalist på SVT och Jonas Eklund, doktorand i teatervetenskap vid Stockholms universitet. Konferencier är Karin Bjurström.

Forskar Grand Prix är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag som 2015 firas på 27 orter i hela Sverige. Att delta i ForskarFredag Stockholm är gratis, och i år kan man bland annat få veta mer om hur hjärnas aktiviteter registreras och används för att styra maskiner, testa sin förmåga att känna igen språkliga ljud eller ta ett snack med roboten ”Furhat”.

– Vi vill skapa mötesplatser där allmänhet och forskare kan samtala om hur forskning berör oss alla i vår vardag. Målet är att visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb! säger Lotta Tomasson, nationell samordnare vid föreningen Vetenskap & Allmänhet.

ForskarFredag Stockholm arrangeras av Vetenskapens Hus med stöd av KTH, Stockholms universitet, Karolinska institutet, Stockholms stad och Scania.

ForskarFredag och Forskar Grand Prix är en del av EU-initiativet Researchers’ Night som firas den sista fredagen i september varje år i mer än 30 länder. De svenska evenemangen samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, forskningsrådet Forte, IKEM – innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Naturvetarna, Oskar och Maria Ekmans Donationsfond, Sveriges Ingenjörer, SULF – Sveriges universitetslärarförbund, Teknikföretagen, Wenner-Gren Stiftelserna, Vetenskapsrådet, VINNOVA och Åforsk. Den nationella finalen i Forskar Grand Prix genomförs i samarbete mellan Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, VINNOVA och Vetenskapsrådet.

För mer information och pressbilder, besök www.forskarfredag.se och www.forskargrandprix.se, eller kontakta:

Marcus Angelin

projektledare ForskarFredag Stockholm,

08-790 98 18, marcus.angelin@vetenskapenshus.se

Elin Ottergren,

pressfrågor ForskarFredag Stockholm,

08-790 98 45, elin.ottergren@vetenskapenshus.se

Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet,

projektledare ForskarFredag i Sverige,

070-728 97 20, lotta@v-a.se

Anders Sahlman,

projektledare Forskar Grand Prix, Vetenskap & Allmänhet,

070-734 07 85, anders@v-a.se

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning som engagerar. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se

Vi möter dagligen skolelever och lärare för att inspirera och skapa intresse och kunskap i en miljö som visar naturvetenskap, teknik och matematik på riktigt.

Vetenskapens Hus ägs av KTH och Stockholms universitet. Stockholms stad är långsiktig partner.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://vetenskapens-hus.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.